En riktig klassiker som passar lika bra på julbordet som på vilket buffébord som helst! Enkla och goda. Mormor brukade alltid baka dem till jul.
Rosenbröd (ca 15 st)
25 g färsk jäst
2,5 dl mjölk
50 g smör alt 1 msk rapsolja
0,5 - 1 tsk salt
6 dl vetemjöl (5-6 dl motsvarar 300-360 g)
1 ägg (till pensling)
vallmofrön
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°C.(Alternativt värm olja + mjölk till 37°C.) Smula ner jästen i en degbunke, gärna i en hushållsmaskin. Tillsätt degspadet och saltet och rör tills jästen löst sig. Arbeta
ner det mesta av mjölet till en smidig deg och arbeta degen i minst 5
minuter i maskin. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
Knåda degen på en lätt mjölat underlag och arbeta ev. i resten av mjölet. Rulla ut
degen till en längd på ca 50 cm. Dela den i ca 15 lika stora bitar (för
15 frallor). Forma dem till runda eller ovala bullar och lägg dem på en
plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C. Klipp ett kryss på ovansidan av bullarna med en sax.
Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över vallmofrön.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar