måndag 18 december 2017

Rosenbröd

En riktig klassiker som passar lika bra på julbordet som på vilket buffébord som helst! Enkla och goda. Mormor brukade alltid baka dem till jul.

Rosenbröd (ca 15 st)

25 g färsk jäst
2,5 dl mjölk 
50 g smör alt 1 msk rapsolja
0,5 - 1 tsk salt 
6 dl vetemjöl (5-6 dl motsvarar 300-360 g) 
1 ägg (till pensling) 
vallmofrön

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°C.(Alternativt värm olja + mjölk till 37°C.) Smula ner jästen i en degbunke, gärna i en hushållsmaskin. Tillsätt degspadet och saltet och rör tills jästen löst sig. Arbeta ner det mesta av mjölet till en smidig deg och arbeta degen i minst 5 minuter i maskin. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

Knåda degen på en lätt mjölat underlag och arbeta ev. i resten av mjölet. Rulla ut degen till en längd på ca 50 cm. Dela den i ca 15 lika stora bitar (för 15 frallor). Forma dem till runda eller ovala bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C. Klipp ett kryss på ovansidan av bullarna med en sax.
Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över vallmofrön. 
Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 minuter.  
Låt bröden svalna på galler under bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Veckomeny v.11

Måndag: Spaghetti och bacon Tisdag: Pytt i panna, ägg och rödbetor Onsdag: Flygande Jacob och ris Torsdag:  Kycklingbollar med chiliflake...