onsdag 6 december 2017

Omelett med svampstuvning

Den här goda svampomeletten gjorde jag till vårt julbord en gång. Jättegod! Den görs i två steg. Först gör man omeletten och medan den står i ugnen förbereder man svampstuvningen. Den ska jag nog göra den här julen också! Bjuder på det här receptet idag även fast jag inte tillagat den idag.

Omelett med svampstuvning

Omelett 
1,5 msk vetemjöl
6 dl mjölk
5 ägg
1 tsk salt

Smörj en gratängform ca 20 x 30 cm. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Vispa ner resten av mjölken. Koka upp under omrörning och låt sjuda några minuter. Ta kastrullen åt sidan och vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet och häll smeten i formen. Grädda omeletten mitt i ugnen, 200 grader, i ca 25-30 minuter tills omeletten börjar få färg.

Svampstuvning
400 gram färska champinjoner eller kantareller
3 msk margarin
2,5 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 tsk soja
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar 

Borsta, skölj och skär svampen i bitar. Lägg svampen i en kastrull och koka bort det mesta av vätskan på medellåg värme. Tillsätt fett och låt svampen steka 5-10 minuter tills det knäpper i den och fettet klarnar.
Strö mjöl över svampen och rör om. Späd, under omrörning, med grädde och tillsätt soja, salt och svartpeppar. Koka på svag värme 10-15 minuter och smaka av.
När omeletten är klar häller du svampstuvningen över den och den är då klar att serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Veckomeny v.11

Måndag: Spaghetti och bacon Tisdag: Pytt i panna, ägg och rödbetor Onsdag: Flygande Jacob och ris Torsdag:  Kycklingbollar med chiliflake...