söndag 31 december 2017

Fransk chokladmousse

Sista dagen på året firar vi med en efterrätt. Traditionsenligt så äter vi även kräftor senare på kvällen och tillbringar 12-slaget antingen ute i hästhagen eller inne beroende på hur mycket fyrverkerier det är. Hästarna får fri tillgång på hö denna natt så att de kan äta när det lugnat ner sig med smällar. En liten del av mig hoppas faktiskt på att det blir förbjudet med raketer och smällare.
Fransk chokladmousse (8 portioner)

2,5 dl vispgrädde
0,5 dl solrosolja
0,5 dl honung
150 g mörk choklad (70-80%)
2 ägg

Tips: Chokladen smälts inte i vattenbad utan direkt i en tjockbottnad kastrull, men det kräver låg värme och all uppmärksamhet på spisen. Det går utmärkt att använda mellangrädde om du föredrar.

Så här gör man:
Se till att äggen och grädden har rumstemperatur innan du börjar, annars kan moussen skära sig.
Vispa grädden fluffig, men inte grynig. Värm oljan och honungen i en kastrull på svag värme. Bryt i chokladen och rör tills den smält. Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner äggen, ett i taget, och låt svalna något. Häll i chokladblandningen i grädden och rör tills allt har fått en jämn färg. Fördela i portionsglas eller skålar och låt stå i kylen minst en timme innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Veckomeny v.11

Måndag: Spaghetti och bacon Tisdag: Pytt i panna, ägg och rödbetor Onsdag: Flygande Jacob och ris Torsdag:  Kycklingbollar med chiliflake...