torsdag 2 november 2017

Pepparkaksdeg

I år bakar vi pepparkakor från grunden här i huset. Receptet vi använt är följande:

Pepparkaksdeg

200 gram smör
1,5 dl sirap
3 dl strösocker
1,5 dl grädde
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk bikarbonat
 0,5 msk malda nejlikor
12 dl vetemjöl

Förberedelser:
Smält smöret och rör i socker och sirap. Häll upp i bunke o låt svalna något.
Rör i kryddorna och grädden. Blanda bikarbonaten med lite mjöl och rör sedan i. Häll i resten av mjölet men spara 2 dl till utbakning. Låt vila över natten minst men klarar sig i kyl i 10 dagar.

Samma dag som pepparkaksbaket:
Arbeta med degen och ta eventuellt i mer mjöl. Kavla ut degen och tryck ut figurer. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 200 grader i ca 5 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Veckomeny v.11

Måndag: Spaghetti och bacon Tisdag: Pytt i panna, ägg och rödbetor Onsdag: Flygande Jacob och ris Torsdag:  Kycklingbollar med chiliflake...