torsdag 9 november 2017

Lussekatter

Idag är jag ledig från jobbet och passar på att julfixa lite. Jag håller på att baka lussekatter och ska under eftermiddagen göra en stor sats med köttbullar att dels äta till middag ikväll, dels frysa in och spara till julbordet och dels ge till min mormor. Det blir en produktiv dag i köket och hästarna får en semesterdag. Det är mulet, 5 grader och blåser ute så det är inget trevligt väder för ridtur idag. Regnet hänger i luften. Eventuellt rider jag en sväng framåt kvällen om det blir lite bättre väder. Här kommer receptet på lussebullarna/julkusarna:

Lussekatter (ca 30 st)

50 g jäst
175 g smör eller margarin
2 påsar saffran á 0,5 g
2 dl strösocker
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
900 g vetemjöl (ca 1,5 liter) 

Till pensling och garnering: ägg och russin

Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och se till att degspadet är ca 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Häll i nästan allt mjöl och kör degen ca 5 minuter i hushållsassistenten (eller arbeta den ca 10 minuter för hand). Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk i 30-45 minuter.

Ta upp degen på mjölad bänk, knåda eventuellt i resten av mjölet. Baka ut julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.
Grädda julkusarna mitt i ugnen i 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Veckomeny v.11

Måndag: Spaghetti och bacon Tisdag: Pytt i panna, ägg och rödbetor Onsdag: Flygande Jacob och ris Torsdag:  Kycklingbollar med chiliflake...