Idag har jag malt egen köttfärs och passade på att göra köttbullar inför helgens husvagnssemester och även några till mormor. Hon gjorde alltid köttbullar till mig när jag var liten. Hon gjorde de allra bästa och godaste köttbullarna. Nu är hon 95 år och gör dem inte längre, så då gör jag några extra till henne den här gången :-)
Hemmagjorda köttbullar
ca 500 gram blandfärs
1 ägg
0,5 - 1 gul lök
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
Finhacka löken. Blanda alla ingredienser och rulla bollar. Stek i margarin.
Spara resterna i stekpannan till såsen!
Brunsås
2 msk vetemjöl
1,5 dl mjölk
3 dl steksky (vatten plus stekrester)
2 msk kalvfond alternativt en köttbuljongtärning
1 tsk soja
Vispa ut mjölet i 0,5 dl mjölk (kan bytas ut mot grädde om man föredrar det). Tillsätt resten av mjölken samt övriga ingredienser. Låt koka upp och småputtra i ca 3 minuter.
Servera köttbullarna och såsen med nykokt potatis, smörgåsgurka och rödvinbärsgelé.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar