De här tekakorna gjorde alltid mormor på den tiden hon bakade. De är sååå goda, även om mina aldrig blir riktigt lika goda som hennes var. Minns när jag satt i hennes kök och bredde riktigt smör på sådana tekakor och drack te till. Bästa mormor! <3
Frövi tekakor (30-40 st)
8 dl havregryn (280 g)
1 liter mjölk
175 g margarin eller smör
75 g jäst
1 tsk salt
0,5 dl strösocker
ca 2 liter vetemjöl (ca 1,2 kg)
Låt havren svälla i mjölken i ett par timmar eller över natten i en degbunke.
Skär ner matfettet i grynmassan och värm till 37° C. Smula ner jästen i degbunken och blanda i havregrynsblandningen, saltet, sockret och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl. Jäs under bakduk ca 30 min.
Knåda i resten av mjölet. Dela i ca 30 - 40 bitar och forma till runda kakor, ca ½-1 cm tjocka. Nagga med gaffel. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 30 min.
Grädda kakorna i 225° C ca 10 min. Lår dem kallna under bakduk. Ät eller frys in.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar